HTML

Projektmenedzsment Közép- és Kelet-Európában

A blogban egy nemzetközi csapat irányításakor szerzett tapasztalataimat, történeteimet és gondolataimat osztom meg az olvasókkal.

Friss topikok

Címkék

CEE Közép- és Kelet-Európa

2013.11.23. 20:50 Projektmenedzser.

Ez a bejegyzés a CEE Projects blog CEE Central and Eastern Europe című bejegyzésének magyar fordítása.

A CEE, Közép- és Kelet-Európa az egyik legjobb választás azon vállalatok számára, amelyek szabadúszókat foglalkoztatnának alacsonyabb órabérért. Ebben a bejegyzésben bemutatom azt, hogy mit jelent a számomra a CEE és hogyan használom majd itt a blogban.

CEE Közép- és Kelet-Európa

A Wikipédia szócikk azt mondja, hogy a "CEE" rövidítést az egykori kommunista államok számára hozták létre Európában. A CEE-országok voltak:

Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország keleti fele, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Horvátország, Albánia, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia.

Egyes esetekben további országokat is ide soroltak:

Fehéroroszország, Moldova, Ukrajna, Oroszország.

Nyilvánvalóan Kelet-Németország már megszűnt, Németországként él tovább. Így 21 olyan országot kapunk, ahonnan munkatársakat találhatunk alacsony költségen.

Az elmúlt másfél évben számos hirdetést adtam fel és ezernyi jelentkezést, motivációs levelet és önéletrajzot kaptam. Személy szerint a kedvenc országaim Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Ukrajna. Ezen országok mindegyike teljesen különböző és a legtöbb esetben egyedi jellegzetességekkel is rendelkeznek.

central-and-eastern-europe.jpg

A legjobb CEE országok a tapasztalataim alapján

Magyarország egy olyan hely, ahol briliáns tech guruk élnek, programozók, webdizájnerek, grafikusok, de a lakosok 50%-a nem beszéli az angolt, vagy más nyelveket, míg a többiek is csak kezdő, vagy középhaladó szinten. Szerencsére én is magyar vagyok, így számunkra egyszerű magyar munkatársakat találni.

Lengyelország egy imádni való ország és néhány jelentkezést onnan is kaptam, de általánosságban elmondható, hogy a lengyelek nem igazán aktívak a szabadúszó portálokon.

Románia és Bulgária: a román és bolgár jelentkezőknek sokkal jobb az angol tudásuk, mint a magyaroknak, de még sohasem sikerült igazi tech gurut találnom ezekből az országokból. Az egyik programozónk Romániából származik, de ő erdélyi és magyar anyanyelvű - egy újabb briliáns programozó, rossz angollal. A szócikk íróink érkeznek Romániából (és néha Bulgáriából). A román írók szép angol tudással érkeznek és sokkal olcsóbbak, mint magyar társaik. Ha neked egy jó szócikk író kell, akkor 90%-ban Romániában fogod beszerezni őt.

Ukrajna: valamilyen oknál fogva sokkal több tech srác él Ukrajnában, mint Romániában. Az angol nyelvtudásuk szegényes, de számos kiváló grafikust találtam már náluk alacsony díjakkal. Ismerek néhány ukrán programozót, akik osztrákoknak dolgoznak be és ők is mindig tele vannak munkával.

Oroszország: még egy vicces ország! Az orosz szabadúszók ismét kiváló angollal rendelkeznek, de szinte semmit sem tudnak a technikai dolgokról. Dolgoztam egy orosz szócikk íróval, akik csodás szócikkeket szállított nekünk, de egyszerűen nem tudta megtanulni, hogyan kell azokat publikálni 2 kattintással, egy Microsoft Word-hoz nagyon hasonlító szoftverrel. Egy érdekes tény, hogy a legtöbb orosz írónk speciális stílussal rendelkezett, általában 2 mondatot írtak az adott témáról, melyet 10 mondat blabla követett. Emellett mindig túlzottan is kedvesek a beszélgetések során, nagyon vicces olvasni a mondataikat, a kontinentális Európában mi már egy évszázada elhagytuk ezt a stílust.

Más országok

Van néhány olyan ország is, melyek nem túl aktívak a szabadúszó portálokon.

Szlovénia: egy nagyszerű ország, magas életszínvonallal. Fiatalként a magyar-szlovén határ mellett éltem és a fél életem Szlovéniában töltöttem. A csehekkel és a lengyelekkel együtt, a szlovének teljesen különböznek a többi szláv néptől. Ez a három nemzet a nyugati kultúrához tartozik és a munkastílusuk ugyanolyan, mint a miénk. Mivel a szlovénok életszínvonala magas, így a legtöbb esetben nem eléggé olcsóak.

Balti országok - Észtország, Lettország, Litvánia: Általában kapok néhány jelentkezést ezekből az országokból is, többségében azonban csak szócikk író, vagy hasonló pozíciókra, de ez esetekben a románok sokkal olcsóbban dolgoznak.

Fehéroroszország, Moldova: A románoknak sokkal jobb az angol tudásuk ugyanazon árakért, míg a fehérorosz és moldovai jelentkezők nem elég jók a technikai jellegű pozíciókra.

A Balkán - Szerbia, Koszovó, Macedónia, Bosznia, Montenegró, Albánia: ezen országok nem jelennek meg észrevehetően a szabadúszó portálokon, a legaktívabbak még közülük a szerbek. Koszovó, Bosznia és Montenegró szegény országok, az elmúlt másfél évben csak 2-3 jelentkezővel találkoztam onnan. Még egy jelentős probléma, hogy közülük sokan muszlimok, s így nem akarnak erotikus, szerencsejáték és hasonló projekteken dolgozni, mivel ezek ellentétesek a vallásukkal.

Horvátország: jelenleg az egyik írónk Horvátországból dolgozik, de ő egy fehér holló és csak véletlenül akadtam rá. Feljebb, amikor a nyugati országokról írtam, a horvátokat kifelejtettem, persze ők is ebbe a körbe tartoznak. Ahogy látom, a horvátok többsége a turizmusban dolgozik, így többségükben nem jelentkeznek szabadúszónak túl gyakran.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ceeprojektek.blog.hu/api/trackback/id/tr595597778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása